Disciplines
Bij het ONMG zijn verschillende disciplines aangesloten met ieder zijn eigen expertisevlak op het gebied van oncologie. Hieronder kunt u de uitleg van de verschillende disciplines vinden:
Acupunctuur
De acupuncturist kan helpen bij de gevolgen (van behandeling) van kanker zoals; misselijkheid en braken bij chemotherapie, vermoeidheid en slapeloosheid, opvliegers en zweten bij hormoontherapie, verminderde eetlust, droge mond, pijnklachten, neuropathie door chemotherapie en gevoelens van somberheid en angst.
Acupunctuur kan goed als aanvullende behandeling naast een reguliere behandeling worden ingezet bij kanker. Zowel rondom de behandelingen met chemo- radio- of hormoontherapie als tijdens de herstelperiode nadien. Het kan de behandeling ondersteuning bieden en verlichting geven van bijwerkingen en de kwaliteit van leven verhogen.
Coaching- Rouwverwerking
De verlies- en rouwtherapeut begeleidt u tijdens uw ziekte. Iedereen ervaart de rouw op zijn of haar eigen wijze. Er zijn een aantal veel voorkomende klachten tijdens het rouwen zoals verdriet, een gevoel van eenzaamheid, somberheid en een lusteloos gevoel. Daarnaast ervaren veel mensen slaap- en concentratieproblemen. Afhankelijk van de hulpvraag en uw persoonlijkheid probeert de therapeut inzicht te krijgen in uw verlies- en rouwproces. Het verlies van een dierbare of van gezondheid heeft grote gevolgen. Soms lukt het niet om er alleen of met uw naasten uit te komen. Het verlies wegnemen gaat niet, maar de verlies- en rouwtherapeut kan u helpen uw leven weer op te pakken of om goed afscheid te nemen van het leven en uw naasten.
Compressiezorg
Compressiezorg is het aanmeten van therapeutische elastische kousen (steunkousen) voor zowel benen als armen aan door, compressiespecialist of huid- en oedeemtherapeut. Zij adviseren over verschillende compressiemiddelen, denk daarbij aan compressie hemden, wanneer er sprake is van vochtproblemen in het bovenlichaam. De kousen en compressie hemden beperken de negatieve gevolgen van vaat- en lymfeproblemen en gaan vochtophopingen tegen. De kousen en compressiehulpmiddelen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Therapeutische elastische kousen TEK en overige compressiehulpmiddelen worden verstrekt op basis van een verwijzing van de arts.
Diëtist
De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding en diëten. Wanneer u de diagnose kanker heeft of heeft gehad, kunnen er veel vragen ontstaan over wat u wel en niet zou kunnen eten. Vaak kunt u zelf iets bijdragen aan uw gezondheid door op uw voeding te letten: een goede voeding kan vaak invloed hebben op de behandeling en het genezingsproces. Er zijn echter ook dingen die u beter niet kunt doen. Verder kunnen er tijdens de behandeling klachten optreden zoals slikklachten, maagdarmklachten, smaakverlies, misselijkheid, aankomen of juist afvallen. Een deel van de klachten komt natuurlijk door behandelingen zoals bestraling en medicatie, maar dieetadviezen die op uw situatie zijn toegespitst kunnen de klachten verlichten en u ondersteunen.
Ergotherapie
De ergotherapeut richt zich op het effect van de ziekte op het dagelijkse leven. Uitgangspunt is het mogelijk maken van de voor u belangrijke activiteiten. De ergotherapeut kijkt hierbij naar u als persoon, de activiteit en de omgeving waarin de activiteit wordt uitgevoerd. U leert hoe u meer kunt doen met minder energie en pijn, door activiteiten bijvoorbeeld anders te doen of inspanning en rust beter af te wisselen. Daarnaast kan er advies gegeven worden over woningaanpassingen en de inzet van hulpmiddelen. Tevens is er ook aandacht voor de mantelzorger en/of naasten om overbelasting te voorkomen. De ergotherapeut adviseert en coacht u maar ook uw naasten hoe zij u en/of uw naasten uw dagelijkse handelingen kunnen vergemakkelijken. Samen met u en de mantelzorger/naasten wordt de afweging gemaakt hoe dit voor u beiden op een efficiënte en comfortabele manier, kan worden uitgevoerd.
Fysiotherapie: Oedeemfysiotherapie
De oedeemfysiotherapeut kan u behandelen wanneer u beperkt wordt door lymfoedeem. Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in weefsel en ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. Door het oedeem is het desbetreffende lichaamsdeel vaak moeilijker te bewegen en voelt zwaar aan.
Lymfoedeem ontstaat vaak als gevolg van een operatie waarbij lymfevaten en lymfeklieren worden beschadigd of (gedeeltelijk) verwijderd of door bestralingstherapie. Tijdens de behandeling van oedeem kan de oedeemfysiotherapeut gebruik maken van massage technieken zoals manuele lymfedrainage, oedeemtherapie, bindweefseltechnieken, compressietherapie, zwachtelen, tapen, ademhalings-/ontspanningsoefeningen en oefentherapie.
Fysiotherapie: Oncologiefysiotherapie
De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fases van kanker. Mensen kunnen te maken krijgen met allerlei klachten als gevolg van de ziekte en/of de medische behandelingen. Denk aan (spier)spanningsklachten, pijn, vermoeidheid, verstoorde lichaamsbeleving, conditieverlies, fibrose, verminderde beweeglijkheid van gewrichten en afname van spierkracht en spiermassa. De oncologiefysiotherapeut richt zich op het behouden en verbeteren van de lichaamssamenstelling, conditie, spiermassa en spierkracht. Vermindering van spanningsklachten, verbeteren beweeglijkheid, omgaan met vermoeidheidsklachten en het afstemmen van belasting en belastbaarheid zijn onderdeel van de behandeling. In de behandeling kunnen onder andere mobiliserende technieken, oefentherapie, massagetherapie, compressietherapie, ontspanningstherapie ingezet worden om behandeldoelen te bereiken.
De fysiotherapeuten uit ons netwerk zijn bekend met prehabilitatie programma’s van het Radboud en Rijnstate ziekenhuis. Prehabilitatie houdt in dat patiënten voor hun operatie een programma volgen om het herstel na de operatie te bevorderen en de kans op complicaties verkleinen
MSc oncologie fysiotherapeut:
Fysiotherapeuten die na hun basisopleiding tot fysiotherapeut een 3-jarige oncologie Master hebben afgerond. Ze zijn in staat mensen te behandelen met meerdere, (complexe) klachten.
Fysiotherapeuten geschoold in oncologie:
Fysiotherapeuten die verschillende cursussen en opleidingen hebben gedaan voor het behandelen van oncologie patiënten.
Huid en oedeemtherapie
De huidtherapeut kan u helpen bij vocht(lymfoedeem), verhardingen(fibrose) in de huid, pijn, litteken klachten en bewegingsbeperkingen. De huidtherapeut maakt gebruik van massagetechnieken zoals manuele lymfdrainage, bindweefsel- en fascie technieken. Daarnaast richten zij zich op zelfmanagement; denk hierbij aan zelfmassage, huidverzorging, bewegings- en ademhalingsoefeningen. Wanneer u last heeft van oedeem passen we onder andere compressietherapie toe. Hieronder wordt verstaan; zwachtelen en het aanmeten van compressie materialen. Huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in huid- en wondzorg na oncologische ingrepen. Bij het ontwikkelen van problematische littekens kan littekentherapie toegepast worden.
De huidtherapeut kan u behandelen wanneer u beperkt wordt door lymfoedeem. Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in weefsel en ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. Door het oedeem is het desbetreffende lichaamsdeel vaak moeilijker te bewegen en voelt zwaar aan.
Lymfoedeem ontstaat vaak als gevolg van een operatie waarbij lymfevaten en lymfeklieren worden beschadigd of (gedeeltelijk) verwijderd of door bestralingstherapie. Tijdens de behandeling van oedeem kan de oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut gebruik maken van massage technieken zoals manuele lymfedrainage, oedeemtherapie, bindweefseltechnieken, compressietherapie, zwachtelen, tapen, ademhalings-/ontspanningsoefeningen en oefentherapie.
Logopedie
De logopedist houdt zich bezig met problemen bij het spreken, slikken of ademhaling ten gevolge van bijvoorbeeld bestraling, hersentumor of operatie in het hals- keel- of neusgebied. Zij geven begeleiding bij de uitspraak, denk daarbij aan de beweeglijkheid van de lippen, tong en de kaak en het stemgebruik. Bij een taalprobleem traint de logopedist de woordvinding, het overbrengen van een boodschap en/ of het begrijpen van de taal. Bij het moeilijk slikken of het verslikken geeft de logopedist slik instructie en adviezen. Bij benauwdheid of kortademigheid kan de logopedist u ademhalingsoefeningen geven die ingezet kunnen worden in het dagelijks leven.
Massage en oncoreflex massage
De massagetherapeut kan helpen het contact met en het vertrouwen in het lichaam te herstellen. Maar misschien nog belangrijker; het kan symptomen van pijn, misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, angst, eenzaamheid, isolatie en depressieve gevoelens verminderen. Het kan in alle fasen van het ziekteproces gegeven worden, voor, tijdens en na de behandelingen. Maar ook in de palliatieve/ terminale fase.
Zowel lichaam en geest hebben behoefte aan ontspanning.
De massage wordt aangepast aan uw wensen en afgestemd op uw klachten en conditie. Hierdoor raakt uw lichaam niet verder uit balans, maar ontspant.
Medische voetzorg
De medisch pedicure behandelt uw voetklachten. Door de behandeling van kanker kunt u last krijgen van voetklachten. Bijvoorbeeld neuropathie, hand/voetsyndroom, dunne en/of droge huid, eeltvorming en kloven, nagelproblemen.
Een oncologisch voetzorgverlener herkent de bijwerkingen die u als gevolg van de behandeling kunt ondervinden. Het doel is uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden.
Mindfulness
De Mindfulness trainer leert u beter om te gaan met de gevolgen van de ziekte kanker. Zodra u hoort dat u kanker heeft, kunt u stress ervaren. Mindfulness kan u helpen beter om te gaan met malende gedachten, gevoelens van verdriet, angst, stress en pijnklachten.
Psycholoog
De psycholoog kan u begeleiden bij de psychische verwerking van uw ziek zijn. De diagnose kanker kan heel ingrijpend zijn en veel onzekerheid met zich meebrengen. U kunt te maken krijgen met vermoeidheid, slaapproblemen en pijnklachten. Maar ook piekeren, somberheid, angst, aandacht- en geheugenproblemen kunnen u belemmeren om een nieuw evenwicht te vinden in deze moeilijke periode.
Reflexzonetherapie
Reflexzonetherapie helpt om ontspannener in het ziekteproces te staan. De therapie bestaat uit het masseren van de zones en drukpunten op de voeten en onderbenen. Het is gericht op het mentale balans en lichamelijk welbevinden, herstel van vertrouwen, de doorstroming van de energie en het verminderen van de bijwerkingen door medische behandelingen. Reflexzonetherapie wordt afgestemd op uw klachten en wensen, zoals bijvoorbeeld beter slapen, minder pijn, misselijkheid, angst, depressie of verbeterde gevoelssensatie van voeten (of handen).
Sport
Bij ons kan je terecht met alle vragen over sport binnen de gemeente. Beweegcoaches stimuleren, faciliteren en verbinden om meer inwoners een leven lang te laten genieten van sport en bewegen. Bewegen is gezond voor iedereen. Toch is het niet altijd makkelijk om een geschikte sport- of beweegactiviteit te vinden. De beweegcoach helpt jou!
Wat doet de beweegcoach?
In een persoonlijk adviesgesprek bekijkt de beweegcoach samen met jou wat je leuk vindt en wat je kan. De beweegcoach weet welke sport- en beweegactiviteiten er in jouw woonplaats zijn. De sport- en beweegmogelijkheden worden op een rij gezet en er wordt een passende beweegactiviteit gezocht. U kunt bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een wandelmaatje. Samen wandelen is toch leuker dan alleen. U kunt ook terecht voor coaching, advies op maat en informatie over de kosten van de sport- en beweegactiviteiten. De beweegcoach gaat de eerste keer mee naar de sport- of beweegactiviteit, als u dat prettig vindt. Daarnaast kan er, op aanvraag, een gezondheidscheck uitgevoerd worden. Zo weten wij precies op welk gebied jouw gezondheid kan verbeteren. De beweegcoach geeft gratis advies en is er voor iedereen die meer wil bewegen.
Thuiszorg
De wijkverpleegkundige ondersteunt u in uw eigen, vertrouwde omgeving als dat nodig is met thuiszorg, nachtzorg en gespecialiseerde zorg. De thuiszorg biedt oncologische en palliatieve zorg in nauw contact met huisarts en specialist. Er is ook gespecialiseerde ondersteuning en begeleiding beschikbaar als u geen hulp nodig heeft bij de persoonlijke zorg. Zo zorgt de thuiszorg voor passende zorg waarmee u uw leven zo veel als mogelijk kunt voortzetten zoals u wilt. U bespreekt met uw wijkverpleegkundige wat u nodig heeft en wat de mogelijkheden zijn. Voor uzelf maar ook ter ondersteuning van uw dierbaren. De (oncologisch) verpleegkundige kan bij u thuis advies, informatie en voorlichting geven met betrekking tot vragen over uw ziekteproces op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak.
Yoga
De Yoga docent richt zich op herstel van balans voor mensen tijdens en na behandeling van kanker. Het leidt tot een diepe lichamelijke en emotionele ontspanning. Zachte en veilige oefeningen stimuleren het zelfherstellend vermogen, verbeteren uw gezondheid en verminderen stress en pijnklachten. U leert en ervaart de ontspannende werking van een langzame buikademhaling. Ook als u beperkt bent in uw energie en beweging kunt u meedoen. Er wordt geoefend in kleine groepen, maar individueel oefenen is ook mogelijk.
Oncologie en palliatief verpleegkundige
Een ziekte zoals kanker kan het leven stilzetten. Emoties zijn aanwezig en het ziekteproces is zwaar. De gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg heeft oog voor u en de mensen om u heen. De omgang met een ziekte is voor iedereen anders en persoonlijk. De verpleegkundige bekijkt per keer waar de behoefte ligt en stemt daar de begeleiding op af. Het doel is om de ziekte draaglijker te maken. Ondersteuning vindt plaats op diverse vlakken zoals: ondersteuning bij de gevolgen van de ziekte en/of behandeling, afstemmen/doorverwijzen naar andere zorgverleners, aandacht voor levensvragen en betekenis van de ziekte, aandacht voor naasten en ondersteuning bij beslissingen rondom levenseinde. Daarnaast worden handvatten geboden om anders met problemen om te gaan die niet opgelost kunnen worden.